Zonder twijfel kunnen we Zanzibar de nummer één locatie voor een strandvakantie in Oost-Afrika noemen. Het ligt een 50 kilometer uit de kust van Tanzania, ter hoogte van Dar es Salaam, de hoofdstad. Er is een dagelijkse boot- en vliegverbinding met het eiland en men kan uit diverse andere Afrikaanse landen een rechtstreekse vlucht boeken naar Zanzibar.

Zanzibar is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders en Duitsers. Het eiland is een 80 kilometer van noord tot zuid en een 35 kilometer breed, een koraal atol welke grotendeels met palmbomen is begroeid. Er is enige rijstverbouwing maar ook diverse specerijen gedeien er goed, niet voor niets was Zanzibar wereldmarktleider voor de kruidnagelproductie. Nu komt 90% van de kruidnagelproductie vanaf Pemba, een 50 kilometer noordelijk gelegen eiland. Aan de westkust lopen de palmboombossen recht in zee, hier is het strandaanbod iets minder maar desalniettemin een betoverd landschap. Halverwege de westerse kustlijn ligt Stone Town, een historische stad, rijk aan vele culturen waaronder de Perzische, Portugese en Arabische. Niet voor niets bevind deze stad zich op de lijst van werelderfgoed. De oostkust heeft een meer open landschap met vele koraalriffen waar men ongekend kan duiken. Het binnenland wordt gedomineerd door de palmbomen waar de traditionele kleine dorpjes met rieten hutjes zich bevinden.

Ondanks de toegenomen belangstelling als vakantiebestemming blijft Zanzibar zich zelf, een stukje Afrika waar een miljoen Afrikanen hun leven leiden zonder zich druk te maken over het toenemende toerisme. Dit komt nog het beste tot uiting in Stone Town, waar de touroperators toch de nodige investeringen hebben gedaan, maar waar men kan verdwalen in een doolhof van steegjes en markten zonder zelfs maar een buitenlands gezicht te zien. Natuurlijk zijn er wel enige etablissementen die speciaal voor de toeristen in het leven zijn geroepen maar voornamelijk is het toch de authentieke restaurants en bars waar men terecht kan. Er is de laatste jaren een ruime keuze aan diverse kleinschalige hotels met lodges opgezet waardoor men als toerist een zeer aangenaam verblijf kan hebben.

De beste tijd om Zanzibar te bezoeken is tijdens de maanden juni tot en met oktober, er valt dan geen regen en de temperatuur is er gemiddeld 27 tot 30 graden, de luchtvochtigheid is er wel hoog maar men heeft dan de meeste zonuren. De grote regens vallen in februari tot en met mei, de temperaturen zijn dan boven de 30 graden waardoor het toch nog een aangenaam vertoeven kan zijn. Over het algemeen komen de minimumtemperaturen ’s nachts het hele jaar niet onder de 22 tot 23 graden.

Boek hier uw vakantie op Zanzibar.