U bent gepensioneerd en wilt de tijd dat hard werken achter u ligt, niet doorbrengen in Nederland maar kiest ervoor een tweede huis is Spanje aan te kopen of te huren en uw pensioen daar op te souperen.

Er zijn een aantal persoonlijke zaken, zoals belasting betalen, zorgverzekering en zorgtoeslag, waar we u graag even nadere informatie over willen geven zodat u beter voorbereid deze fase van uw leven in Spanje ingaat en uw dromen zorgeloos waar kunt maken.

Pensionado in Spanje

Wanneer u residentie heeft in Spanje dien u belasting te betalen naar de Spaanse wetgeving. Indien u echter u pensioen vanuit Nederland ontvangt dan zou u dus dubbel belasting betalen. Tussen Spanje en Nederland is een verdrag opgesteld waarin is vastgelegd dat u dan in Spanje belasting betaald. U pensioen wordt dus netto uitgekeerd, vraag echter wel even een vrijstelling loonheffing aan bij de belastingdienst. Een uitzondering is het Overheidspensioen, daar betaald u belasting over in Nederland en u hoeft deze inkomsten niet op te geven in Spanje.

Zorgverzekering

Met uw zorgverzekering is een dergelijke overeenkomst afgesloten tussen Spanje en Nederland. Ontvangt u inkomsten uit Nederland dan betaalt Nederland de kosten voor uw medische zorg, u meldt zich aan bij de Seguridad Social en bent via hen verzekerd. U dient echter wel een verplichte buitenland bijdrage te betalen aan het CvZ, College voor Zorgverzekeringen.  Deze premie zal van jaar op jaar verschillen en kunt u het beste bekijken op de site van het CvZ zelf. Het wordt aanbevolen een aanvullende particuliere zorgverzekering in Spanje af te sluiten, de Seguridad Social is vergelijkbaar met het basispakket, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Zorgtoeslag

Wellicht is het ook nog mogelijk zorgtoeslag te ontvangen. Deze is afhankelijk van uw inkomen en zal door de belastingdienst worden bepaalt. Zelfs als u geen belasting meer betaalt in Nederland, kunt u in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Het aanvraagformulier voor zorgtoeslag kunt u vinden op de site van de belastingdienst.

Goed informeren

Laat u goed informeren hoe deze regelingen op uw situatie van toepassing zijn zodat u met een gerust hart aan een villa Spanje kunt beginnen. Een zalig vooruitzicht om uw kinderen of kleinkinderen daar een onvergetelijke vakantie aan te bieden terwijl uzelf het hele jaar door geniet van de voordelen van het fantastische klimaat. Een nieuwe fase in uw leven vraagt haast om een nieuwe start in een minder stressvol, zonovergoten land.