Voor veel mensen is het de ultieme beleving om naar Tanzania te vliegen en de Kilimanjaro te beklimmen. Het is zeker niet eenvoudig om deze berg te beklimmen, maar het is wel een ervaring die je waarschijnlijk lang zal bijblijven. De Kilimanjaro is de hoogste berg in Afrika en tevens de grootste vrijstaande berg ter wereld. De top van de Kilimanjaro ligt maar liefst 5.895 meter hoog en deze is bedekt met sneeuw en ijs. Drie sinds jaar en dag slapende vulkanen vormen een solide basis voor deze imposante berg.

Kilimanjaro

Landschap

Beklimmers van de Kilimanjaro aanschouwen tijdens de klim naar boven maar liefst vijf verschillende soorten unieke landschappen:

  1. tropisch regenwoud
  2. savanneachtig landschap
  3. landschap met zand en steen
  4. woestijn landschap
  5. besneeuwde vlaktes

Conditie

Om aan de beklimming te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je in goede gezondheid verkeert. Indien je op dit moment problemen hebt of in het verleden hebt gehad met je gezondheid of als je medicijnen gebruikt is het van belang om je medebeklimmers en speciaal de begeleidende gidsen hierover vooraf te informeren. In principe kan iedereen met een goede gezondheid deze berg beklimmen, ongeacht leeftijd. Het verdient wel de aanbeveling de klim niet te licht op te vatten!  Zie onderstaande film.

Klimroute

De Kilimanjaro kan via verschillende routes beklommen worden. Er zijn meerdere beginroutes, maar er zijn drie routes die naar de top van de berg leiden. De meest gebruikelijke routes zijn de populaire Machame route en Marangu route. De Marangu route wordt het meest door klimmers genomen omdat het een redelijk eenvoudige klimroute is. Ook zijn er onderweg veel faciliteiten aanwezig op deze route. Belangrijke andere routes zijn de Mweka route, Lemosho route en de Umbwe route. Overigens is de Mweka route een afdalingsroute.

Rustdag

De duur van iedere route verschilt in het aantal te klimmen dagen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de keuze om wel of geen aan te bevelen acclimatiseringsdag in te voegen. Het is in ieder geval sterk aan te raden om te kiezen voor deze extra rustdag. Door dit te doen nemen de kansen om de top van de berg te bereiken enorm toe.

Beklimmen

Periode

De Kilimanjaro beklimmen is het het gehele jaar door goed te doen. De maanden waarin het beklimmen van de Kilimanjaro populair is zijn van juni tot en met oktober en van december tot en met april van ieder jaar. Dit onder andere in verband met de regentijd in Tanzania.