Naarmate het medialandschap verandert en de invloed van nieuwe media op zakendoen groter wordt, rijst steeds meer de vraag: wie kan het best een huis verkopen? De eigenaar of een bemiddelaar? Met de komst van internet en de talrijke mogelijkheden die dit medium biedt, hebben woningeigenaren meer informatie en tools om zelf hun huis aan de man te brengen.

For sale by owner…

Dat internet er is, wil niet er se zeggen dat het gemakkelijker wordt. De informatie hoe huiseigenaren hun huis het
beste kunnen aanbieden op de woningmarkt is wel binnen handbereik. De kunst is om de juiste informatie te vinden en de verkregen verkoopstrategieën effectief in de praktijk te brengen. Met internet bereikt u een groot (onbekend) publiek, maar u kunt ook de gewenste doelgroep selecteren. Omdat u zelf als verkoper en bemiddelaar optreedt, zult u alles uit kast moeten halen om op te vallen en uiteindelijk tot een goede match te komen.

Eigen inbreng

Een vastgoedmakelaar wordt aangetrokken vanwege zijn of haar expertise op het gebied van woningverkoop. In de praktijk blijkt soms dat de huiseigenaar ettelijke malen meer inspanningen heeft gepleegd dan de makelaar zelf. Toch moet aan het eind van de rit, wanneer de woning wordt verkocht, enkele duizenden euro’s worden betaald aan de makelaar. Er zijn huiseigenaars die achteraf spijt krijgen dat ze een makelaar hebben aangetrokken om het verkooptraject van begin tot eind te begeleiden. Ze konden bij nader inzien zelf delen van het traject hebben gedaan en daarmee geld hebben bespaard. Huis verkopen zonder makelaar kan een goed alternatief zijn.

Stapsgewijs

Tenzij u werkzaam bent in de vastgoedbranche of een aanverwante sector hoeft u zich met enkele internettips geen prof makelaar te wanen. Juist omdat u er zelf voor gaat is het raadzaam om voorzichtig te zijn. Er zijn ettelijke valkuilen en u kunt gemakkelijk bedrogen uitkomen. U kunt altijd nog een makelaar erbij halen bij de onderhandelingen met een serieuze koper of bij het afsluiten van de verkoopovereenkomst. Enkele simpele stappen die u vooraf zelf kunt ondernemen zijn: een verkoopprijs bepalen (aan de hand van een taxatierapport), een advertentieplaatsen (naast het traditionele uithangbord) met een aantrekkelijke presentatie van uw huis (mooie foto’s, uitnodigende beschrijving), bezichtigen (huisbezoeken van potentiele kopers), onderhandelen (over vraagprijs en voorwaarden) en het afsluiten van de  verkoopovereenkomst bij de notaris. Zelf je huis verkopen zonder tussenkomst van een makelaar hoeft niet moeilijk te zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Huis kopen

Nieuwsgierig geworden? Klik dan op vakantiewoning te koop Friesland?