Op vakantie met je motorboot is een heel leuk idee! Denk maar eens aan Frankrijk bijvoorbeeld, dit is daar een heel geschikt land voor. Er liggen veel campings aan het water, de weersomstandigheden zijn gunstig, je kan er lekker eten en er zijn ook vele meren waarop je watersporten kan beoefenen.

Op vele meren is het ook toegestaan om te varen met snelle motorboten, met uitzondering van een aantal meren die in het bezit van zijn van de Franse elektriciteitscentrales. Dan is een vergunning vereist. Informeer dus altijd van te voren even naar de voorschriften die gelden voor het varen op de meren waar je naar toe wilt gaan.

Wel is het zo dat er in het buitenland vaak weer andere regels gelden voor het gebruik van je motorboot. Op de Franse binnenwateren moet je in het bezit zijn van een ICC (International Certificate for operators of pleasure Craft), maar dit geldt niet voor elke motorboot. Heeft je motorboot een motor van minder dan 4,5 kW (6,1 pk) dan heb je geen ICC nodig. Je moet minimaal 16 jaar zijn om met een motorboot te kunnen varen.

Ook moet je kunnen aantonen dat de motorboot van jou is. In principe volstaat voor snelle motorboten het Nederlandse registratiebewijs, maar gezien de taalproblemen is het wel handig om ook een ICP (International Certificaat Pleziervaartuigen) mee te nemen.

Er zijn geen specifieke uitrustingseisen voor het gebruik van je motorboot in het buitenland op de binnenwateren, maar wel wordt aangeraden de volgende  zaken aan boord te hebben.

  • handlenspomp;
  • een anker van voldoende gewicht, voorzien van een ankertros of ankerketting van tenminste 30 meter;
  • een meerlijn van minstens 10 meter lang;
  • verbandtrommel;
  • 2 riemen of pagaaien.

Ook zijn er met betrekking tot het varen op de kustwateren voor buitenlanders geen voorgeschreven uitrustingseisen. Maar onderschat het varen in deze gebieden niet! Met name langs de oost- en westkust van Frankrijk kan in enkele minuten de wind toenemen van een briesje tot aan stormkracht. En hieraan vooraf gaat bijvoorbeeld geen verandering in wolkendek zoals in Nederland vaak het geval is. Neem daarom altijd de voorschriften in acht die voor de Fransen zelf verplicht zijn om je veiligheid te waarborgen. Eén van de belangrijkste hiervan is het niet verder uit de te varen dan 5 mijl.

Wist u dat het heel goed mogelijk is om een schip in België te huren en een rondvaar door Noord Frankrijk te maken? Geïnteresseerd, klik dan op varen in België.