Net over de grens met Duitsland liggen wonderschone natuurgebieden verscholen, onder andere het Münsterland met Bad Bentheim en Osnabrück als culturele middelpunten.

Burg Kasteel Bentheim

Rust en natuur, gecombineerd met bruisende stadjes maakt dit deel van Duitsland tot een wonderbaarlijke bestemming. Of je nu een lang weekend gaat of je vakantie daar gaat vieren, het heeft genoeg te bieden om je weer helemaal ontspannen naar huis te laten terugkeren.

Kasteel

Het is aan te bevelen een hotel in Bad Bentheim te boeken zodat de actieve vakantieganger evenals de rustzoeker aan zijn trekken komt op de vele routes door de beeldschone natuur. De vele kastelen die u onderweg tegenkomt laten u wanen in een ander tijdperk terecht te zijn gekomen. Een groot deel van de natuur in deze streek is bestempeld als Natuurpark en denk niet dat het een heuvelachtig land is, het terrein kan steil omhoog klimmen. Daar borrelen geneeskrachtige bronnen omhoog en strekken de bossen zich uit. Tevens vind u de vele sporen die oorlog en vrede in dit land hebben achtergelaten, een rijke geschiedenis die op zich al de moeite waard is eens nader te bezien. Prachtige herenhuizen van de vroegere kooplieden en grensgangers zijn de stille getuigen van het succes van weleer. Op bepaalde routes kun van de fiets verwisselen voor een kano om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. Stress lijkt een onbekend fenomeen in dit deel van Duitsland.

Wat ook beslist uw aandacht verdient is het zandsteen wat een belangrijke grondstof is geweest in vroeger tijden. Sinds 800 jaar wordt er al Bentheimer zandsteen gewonnen. Sinds de toenemende industrialisering rond 1900 is de vraag naar zandsteen sterk afgenomen, nu wordt nog op beperkte schaal gewonnen. In de 17de en 18de eeuw bereikte de handel in zandsteen met Nederland zijn hoogtepunt. Zandsteen is een steensoort die zich uitermate schikt voor vele doeleinden en heeft het stadsbeeld van Bad Bentheim op onvergelijkbare wijze bepaald. De terrasvormige aanblik van de zuidzijde van Bad Bentheim, is door de zandsteenwinning ontstaan. Zandsteen kom je in het stadje overal tegen, in de vorm van rotsen, als metselsteen of plaveisel, maar ook vele huizen, kerken en molens zijn opgetrokken uit zandsteen. Het openluchttheater wat Bad Bentheim rijk is, werd in 1925 in drie oude steengroeves aangelegd en bied de bezoekers van Bad Bentheim een aangenaam cultureel aanbod. Aan te bevelen is een bezoek aan ‘Thermasole- und Schwefelbad’ met thermisch zout en zwavelhoudend bronwater. Het historische Bad is gelegen ten noorden van het stadje en is helemaal uit zandsteen opgetrokken.

Wijnbar

En bent u toch in Bad Bentheim, neem dan eens een kijkje bij de gezelligste wijnbar van Oldenzaal. Optimaal genieten van de lekkerste hapjes met een goed glas wijn.