Nederlanders zijn gek op reizen. We reizen veel en vaak en behandelen op vakantie gaan bijna als eerste levensbehoefte (er wordt wel op bezuinigd, maar pas als de nood hoog is). Steeds populairder worden ook de actieve vakanties.

Wat is een actieve vakantie?

Onder een actieve vakantie verstaan we een reis waarbij niet alleen op het strand gelegen wordt, niet alleen steden bekeken worden enzovoorts, maar ook uitdagende activiteiten als raften, rotsklimmen en canyoning worden beoefend. Actieve vakanties zijn er voor singles, een-oudergezinnen, gezinnen en voor jongeren. In dit artikelen focussen we ons op jongerenreizen die actief zijn.

Mogelijke outdooractiviteiten

 • Raften
 • Rotsklimmen
 • Abseilen
 • Canyoning
 • Speleologie
 • Paragliden / parapente
 • Kajakken
 • Hydrospeed
 • Klettersteigs
 • Bergklimmen
 • Mountainbiken (ATB)

Natuurlijk zijn er nog veel meer echte outdooractiviteiten te bedenken. Zo kun je denken aan bushcraft, het echte survivallen en dingen als nachtdroppings, orientatietochten, huttentochten en nog veel meer.

Waarom een actieve jongerenreis?

Ook jongeren hebben tegenwoordig drukke levens met veel verantwoording en veel prikkels. Tijdens actieve jongerenreizen is het mogelijk om heel even alle zorgen achter je te laten, omdat je noodgedwongen geconcentreerd bent op wat je aan het doen bent. Geloof ons maar, als je op 70 meter hoogte aan een touw hangt, denkt niemand meer aan zijn verplichtingen thuis, vervelende tentamens of andere dingen. Door extreme of spannende activiteiten te doen kun je je zinnen verzetten en grenzen verleggen. Dit maakt actieve vakanties tot heerlijke vakanties, zelfs als het inspanning vereist.

Voor het grootste deel van de outdoorsporten is overigens geen speciale conditie vereist. Een basisconditie is vaak voldoende, tenzij je natuurlijk enorm de bergen in trekt of andere hele heftige dingen gaat doen.

Combineren kan

Natuurlijk kun je actie en actief bezig zijn op vakantie prima combineren met andere favoriete bezigheden zoals het bezoeken van stadjes en het lekker aan het strand liggen. Zo kun je in Kroatie tijdens de actieve jongerenreis daar, genieten van zon, zee en strand, maar ook van keiharde en supergezellige actie. Zo heb je thuis nog eens wat te vertellen! Zeekajakken, snorkelen en raften, het kan allemaal.

De leukste outdooractiviteiten

Natuurlijk is het voor iedereen anders wat het leukste is. Wel kunnen we aangeven wat jongeren over het algemeen het leukst vinden om te doen. Grofweg kun je outdoorsporten opdelen in twee delen: watersporten en bergsporten. Onder watersporten vallen kajakken, hydrospeed, raften en canyoning, onder bergsporten natuurlijk klimmen, abseilen, wandeltochten en via ferrata’s.

Van de watersporten wordt vooral canyoning door velen ontzettend gaaf gevonden. Met behulp van watervallen, natuurlijke glijbanen en grote hoge sprongen baan je jezelf een weg door een rivierkloof. Met sprongen tot wel 6 meter hoog, het afdalen aan touw van een waterval en het glijden door de uitgesleten rotsen, is canyoning een soort speeltuin voor grote mensen. Ontzettend leuk om te doen!

Van de bergsporten wordt vooral de via ferrata vaak geroemd. Op grote hoogte volg je, gezekerd aan een staalkabel, een route over een berg. Met gigantische steile wanden en prachtige uitzichten een absolute adrenaline-kick!